Babeczki do koszyczka wielkanocnego

Babeczki do koszyczka wielkanocnego

wpis w: Food&Drink | 0

Święta Wielkanocne tuż tuż a ja jedyne co zrobiłam, to wysiałam rzeżuchę. I upiekłam babeczki. Upiekłam je na szybko, ale stwierdzam, że idealnie będą się nadawały do „święconki”. Do naszego koszyczka muszę wsadzić taką babeczkę, którą Adelka będzie później mogła zjeść, więc na kupną i tak nie mam szans. Ja babeczki zrobiłam z takich mąk z jakich możemy, ale oczywiście można te same babeczki upiec ze zwykłej mąki pszennej. Z przepisu wychodzi 12 sztuk. 1 poświęcić, resztę zjeść;D

Babeczki wielkanocne

Składniki:

3 jajka

1/2 szklanki cukru pudru

1 szklanka mleka roślinnego lub krowiego

1/2 szklanki oleju

1/2 szklanki mąki ryżowej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

1/2 szklanki mąki gryczanej (jeśli ma być bezglutenowo) lub orkiszowej

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

ekstrakt waniliowy lub kilka kropel aromatu

szczypta soli

Wykonanie:

Jaja ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy przez ok. minutę. Przekładamy do foremek i pieczemy ok. 25 minut w 180 °C.

IMG_4492

IMG_4502

IMG_4760

IMG_4758

Żeby babeczki troszkę wzbogacić smakowo można jeszcze przed upieczeniem włożyć w środek kostkę czekolady, dżem lub budyń.

Smacznego i Wesołych Świąt!

 

Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on Facebook22Share on Google+0

Zostaw Komentarz