Bajaderki

Bajaderki

wpis w: Food&Drink | 0

Lada dzień tłusty czwartek i myślę, że oprócz pączków można zasłodzić się też innymi przysmakami. Żeby potem móc swobodnie pościć i wiedzieć po czym;D

Ze względu na różne nietolerancje chciałam przygotować takie bajaderki, które Adelka będzie mogła swobodnie zjeść. Ciężko mi  było znaleźć jakikolwiek przepis, który by się dla nas nadał, więc musiałam stworzyć własny.

Bajaderki

Składniki:

ok. 500 g pokruszonych ciast/ciastek/muffinek (bez galaretek, kremów, owoców)

1/3 kostki margaryny bezmlecznej

1/3 szklanki słodzidła (cukru trzcinowego, ksylitolu, syropu klonowego, z agawy)

100 ml mleka (sojowe)

2 łyżki kakao

150 g dżemu (użyłam wiśniowego)

4 łyżki wiórków kokosowych + do obtoczenia

Wykonanie:

Kruszymy ciastka drobno. Margarynę zagotowujemy ze słodzidłem, mlekiem i kakao. Po wystudzeniu dodajemy do pokruszonych ciast.  Następnie dodajemy dżem i wiórki kokosowe. Można dodać trochę alkoholu lub aromatu, ale ja z nich zrezygnowałam ze względu na to, że będą je jadły dzieci. Można dodać też różne bakalie, czego też nie zrobiłam z powodu dzieci. Chciałam, żeby te bajaderki były jak najprostsze. 

Masę ugniatamy, żeby miała konsystencję taką, z której łatwo będzie formować kulki. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta dodajemy dżemu, jeśli zbyt płynna, a skończyły nam się ciasta, możemy dodać płatki owsiane. Kulki obtaczamy w wiórkach kokosowych, pokruszonych orzechach lub w posypce kolorowej.

IMG_2503

IMG_2522

IMG_2510-crop

Z tego samego ciasta można zrobić cake popsy. Trzeba ulepić trochę mniejsze kulki i wsadzić je na chwilę do zamrażarki. Następnie patyczki zamoczyć na chwilę w rozpuszczonej czekoladzie, wbić w kulkę  i znów schłodzić (ok. 15 minut). Wyjąć z zamrażarki, zamoczyć w roztopionej polewie i udekorować kolorowymi posypkami lub czymś innym. Przechowywać w lodówce.

IMG_6871

Tym razem postawiłam po prostu na bajaderki, bo jak wspominałam zależało mi na prostocie i szybkości wykonania. Przy cake popsach jest troche więcej babraniny. A zrobienie bajaderek zajmuje dosłownie kilka minut. 

Są naprawdę pyszne i bardzo słodkie. W sam raz na kończący się karnawał. 

Chcesz być z nami na bieżąco? Polub nas na facebooku tu i na instagramie tu.

 

Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on Facebook14Share on Google+0

Zostaw Komentarz