Bezlutenowe wegańskie babeczki dla alergika

Bezlutenowe wegańskie babeczki dla alergika

wpis w: Food&Drink | 2

Niedawno okazało się, że wszystkie przepisy dla Adeli, które sobie dotąd opracowałam mogę schować głęboko, bo na nic mi się poki co nie przydadzą. Nauczyłam się radzić sobie bez mąki, ale upieczenie czegoś zjadliwego dodatkowo bez jajek nie jest niestety już takie proste. No bo weź tu upiecz coś bez mąki, mleka, jajek. No ciężko, ciężko. Może upiec jeszcze się da, ale żeby później ktoś chciał to zjeść….to już gorzej.

Ale tak na prawdę wiedziałam jaki zamiennik jajka pójdzie na pierwszy ogień, bo mimo, że wcześniej nie skusiłam się na wypróbowanie tej substancji, tutaj czułam, że się sprawdzi i tak też się stało. Może ciężko będzie zjadacza mąki tak po prostu do nich przekonać, ale mojej Adeli smakują i to bardzo,a to jest dla mnie najważniejsze.

Co to za składnik? Aquafaba. Woda z puszki po ciecierzycy. Taka niepozorna rzecz,a może tak wiele zdziałać. Wcześniej widziałam przepisy na wegańskie musy z aquafabą i inne tego typu rzeczy. Niestety ciężej było coś znaleźć o wypiekach. Chodziło mi o to, żeby babeczki przypominały biszkoptowe ciasto i uważam, że się udało.

img_5704-crop

Babeczki wegańskie bezglutenowe

Składniki:

woda z puszki po ciecierzycy (wychodzi ok. pół szklanki)

1/2 szklanki cukru

70 g mąki gryczanej

70 g mąki ziemniaczanej

50 g mąki z tapioki lub kukurydzianej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/4 szklanki oleju

kilka kropel aromatu waniliowego 

Wykonanie:

Wodę z puszki po ciecierzycy wlewamy do suchego naczynia i ubijamy tak samo jak białka z jajek, na sztywną masę. Ubija się pięknie. Dodajemy stopniowo cukier, ciągle miksując. Następnie dodajemy olej. Na końcu wsypujemy partiami przesiane z proszkiem do pieczenia mąki. Delikatnie mieszamy. Z powstałego ciasta można upiec biszkopt, ale ja piękę je w formie babeczek. Z przepisu wychodzi dokladnie 12 muffinek. Pieczemy 20 minut w 180°C.

Babeczki wychodzą dość słodkie, ale póki co nie odważyłam się zastąpić niczym cukru. Może spróbuję z ksylitolem, ale nie wiem czy da taki sam efekt. Babeczki są idealne do ozdobienia jako cupcake. Moja Adela zjada na sucho.

img_5718

img_5722-crop1

Przepis wzorowałam na tym, jednak znacząco zmniejszyłam ilość cukru, a wciąż jest bardzo słodko.

Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on Facebook15Share on Google+0

2 Odpowiedzi

  1. […] dodałam przepis na babeczki na aquafabie, które są całkiem spoko, ale nie zawsze mam pod ręką wodę z ciecierzycy. Dlatego dzielę się […]

  2. i dzieci to jedzą? Nie czują różnicy w smaku?

Zostaw Komentarz