Brownie z batata

Brownie z batata

wpis w: Food&Drink, Life | 1

Ciasto czekoladowe należy do tych, które lubi chyba każdy. W oryginalnej wersji nie jest jednak ani mało kaloryczne, a już na pewno nie jest specjalnie odżywcze.

Dla tych, którzy mają czasem ochotę na chwileczkę czekoladowego zapomnienia mam super przepis na brownie z batata. Bez mąki pszennej, bez glutenu, bez nabiału. Idealne na diecie paleo.

Bataty, znane są u nas jako „słodkie ziemniaki”. Mają niski indeks glikemiczny, dlatego mogą być spożywane przez diabetyków. Są źrodłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B, witaminy A i C a także są bogate w składniki mineralne.

Brownie z batatów nie wygląda co prawda super apetycznie, ale gwarantuje, że warto dać mu szansę. Smakuje rewelacyjnie.

Składniki:

Mokre:

3 średniej wielkości bataty (ok. 450g)

2 duże jajka

4 łyżki miodu

4 łyżki oleju kokosowego (rozpuszczonego)

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Suche:

4 łyżki kakao

4 łyżki mąki kokosowej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wykonanie:

Batata obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Fajnie mieć do tego jakąś machinę, bo ja osobiście nienawidzę trzeć na tarce. Dodajemy pozostałe mokre składniki: jajka, miód, olej kokosowy i wanilię. Mieszamy. Dodajemy suche składniki i ponownie mieszamy. Przekładamy do przygotowanej formy i pieczemy ok. 25 minut w 180°C. Voilà!

img_3364

img_3415

Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on Facebook9Share on Google+0

Jedna odpowiedz

  1. wygląda bardzo apetycznie, muszę wypróbować tego przepisu.

Zostaw Komentarz