Carpaccio z buraka z koperkową oliwą

Carpaccio z buraka z koperkową oliwą

wpis w: Food&Drink, Life | 1

Lubię buraki i staram się swoją sympatią do nich zarażać innych, bo uważam, że są tak pełne smaku, że żal ich nie jeść. Od jakiegoś czasu w fazie większej ochoty na buraka kupuje sobie kilogram, każdego myję, owijam folią aluminiową i piekę w 180 °C przez ok. 45-50 minut. W ten sposób mam buraki na większość tygodnia i codziennie mogę na szybko coś z nich przygotować.

Buraki prócz walorów smakowych mają też dużo właściwości zdrowotnych, wpomagają ukłąd krwionośny, zapobiegają anemii, mają właściwości alkalizujące, co ważne dla zachowania równowagi kwasowo-zasadowej, oraz właściwości przeciwnowotworowe. A do tego zawierająją mnóstwo witamin z grupy B, żelazo, potas i są niskokaloryczne. Mają jednak wysoki indeks glikemiczny, dlatego cukrzycy powini ich unikać.

Carpaccio z buraka wygląda może niepozornie ale to prawdziwa kopalnia smaku. W połączeniu z koperkową oliwą po prostu miażdży system.

Carpaccio z buraka z koperkową oliwą

Składniki:

3 buraki

łyżka pestek dyni

Oiwa koperkowa:

pół pęczka koperku

4 łyżki oliwy

sok z 1/2 cytryny

mały ząbek czosnku

sól himalajska do smaku

syrop z agawy/miód/ksylitol do smaku

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do ok. 180 °C. Umyte buraki zawijamy w folię aluminiową. Można skropić je delikatnie oliwą i octem balsamicznym. Pieczemy 45-50 minut.

Do przygotowania koperkowej oliwy wystarczy zblendować wszystkie składniki i doprawić szczyptą soli i ok. łyżeczką syropu z agawy.

Wystudzone buraki obieramy, kroimy w cienkie plasterki i układamy na talerzu. Skrapiamy koperkową oliwą i posypujemy uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Można udekorować kiełkami.

Polecam serwować to danie z ugotowaną kaszą jaglaną. Dzięki temu uzyskamy jeszcze bardziej odkwaszający posiłek, dostarczając sobie tego co najlepsze.

Przepis pochodzi z książki Marka Zaremby „Jaglany Detoks”

Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on Facebook15Share on Google+0

Jedna odpowiedz

  1. nigdy nie próbowałam takiej potrawy, może wreszcie się zdecyduję.

Zostaw Komentarz