Ciasteczka ryżowe. Bezmleczne. Bezglutenowe.

Ciasteczka ryżowe. Bezmleczne. Bezglutenowe.

wpis w: Food&Drink | 0

Te ciasteczka są proste w wykonaniu i bardzo dobrze smakują. Są chrupkie na zewnątrz i mięciutkie w środku.

Ciasteczka z kleiku ryżowego

Składniki:

200 g masła lub margaryny (u nas bezmleczna)

pół szklanki cukru/cukry trzcinowego/ksylitolu

cukier waniliowy

3 jajka

szczypta soli

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

opakowanie kleiku ryżowego – 160 g

wiórki kokosowe – 100 g

Wykonanie:

Margarynę z cukrami ucieramy na puszystą masę. Dodajemy żółtka i dalej ucieramy. Ubijamy pianę z białek, dodając do niej szczyptę soli (białka lepiej się ubiją). Wszystko razem mieszamy z kleikiem, wiórkami i pianą z białek.

Z powstałej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można w kulkach zrobić małe dziurki, jak w kluskach śląskich, która docelowo można wypełnionić dżemem, ja jednak zostawiłam je bez dżemu.

Pieczemy około 15 minut w 180 °C.

IMG_2254-crop

IMG_2203

Smacznego!

Chcecie być ze mną na bieżąco? Plub fanpage tu i instagram o tu.

Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on Facebook18Share on Google+0

Zostaw Komentarz