Domowa przyprawa do piernika

Domowa przyprawa do piernika

wpis w: Food&Drink, Uncategorized | 1

Jakiś czas temu, mając w zamyśle zrobienie ciasta na piernik staropolski musiałam zdobyć przyprawę do piernika. I niestety każda, która znalazła się w moich rękach, miała na drugim miejscu w składzie mąkę pszenną. To niestety nie wchodziło w grę, bo po 1 unikamy mąki pszennej, a po 2 mąka to nie przyprawa.

Nie miałam innego wyjścia. Trzeba było zrobić własną. Bez mąki, bez cukru. Same prawdziwe aromaty.

Domowa przyprawa do piernika

Składniki:

40 g cynamonu (kory lub zmielonego)

20 g mielonego imbiru

15 g goździków

15 g kardamonu

10 g gałki muszkatołowej

10 g ziela angielskiego

10 g kolendry

2 gwiazdki anyżu

kilka ziaren pieprzu (ilość w zależności od upodobań)

Wykonanie:

Jeśli używamy przypraw w całości, to mielimy wszystkie w moździerzu lub młynku do kawy. Jeśli przypraw w proszku, to po prostu mieszamy je ze sobą i zamykamy w słoiczku.

Przyznam jednak, że świeżo zmielone przyprawy mają tak cudowny aromat, że warto pokusić się o tą opcję. Cynamon świeżo zmielony to po prostu bajka…

Takiej korzennej przyprawy możemy używać do piernika, pierniczków, grzanego wina i piwa, a nawet do śledzi.

Smacznego!!!

 img_4412

img_4452

Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on Facebook6Share on Google+0

Jedna odpowiedz

  1. […] 1 łyżka przyprawy do piernika […]

Zostaw Komentarz