Domowa Vegeta

Domowa Vegeta

wpis w: Food&Drink | 3

Ciężko czymś ją zastąpić, a w sklepie ciężko znaleźć taką której skład ma jakikolwiek sens. Bo jak nie z glutaminianem sodu, to z toną mąki kukurydzianej, albo ekstraktu drożdżowego – cokolwiek to jest. Tak więc pokusiłam się o zrobienie własnej, naturalnej przyprawy uniwersalnej. Bez zbędnych ulepszaczy.

Domowa Vegeta

Składniki:

1 paczka suszonej włoszczyzny (300 g)

3 łyżki soli himalajskiej

2 łyżki kurkumy

2 łyżki słodkiej papryki w proszku

1 łyżka suszonego lubczyku

1 łyżka płatków czosnku

1 łyżka suszonej cebuli

Wykonanie:

Wszystkie składniki miksujemy blenderem. Ja lubię bardziej sproszkowaną formę, ale wiem, że niektórzy lubią też te większe kawałki. Każdy robi tak jak lubi. Gotową przyprawę przesypujemy do słoiczka i szczelnie zamykamy.

IMG_6040

IMG_6042

Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on Facebook130Share on Google+0

3 Odpowiedzi

  1. […] 3 łyżeczki domowej vegety ( ja swoją dostałam od Patrycji, przepis tutaj) […]

Zostaw Komentarz