Gruszkowe muffiny

Gruszkowe muffiny

wpis w: Food&Drink | 0

Powoli zaczynam się przyzwyczajać do nieużywania mąki pszennej i do smaku wypieków bez jej dodatku. Mam wrażenie, że odkąd znacznie zmniejszyłam spożycie pszenicy mój organizm jakoś lepiej się czuje. Fakt, że nie robię tego z wyboru sprawia, że jest mi łatwiej;) W sumie przez alergie Adeli, Mikołaj też zna głównie smak wypieków bezpszenicznych lub nawet bezglutenowych. Oczywiście on czasami dostaje też coś normalnego. Ale stosunkowo rzadko.

Chciałam zrobić muffiny bezglutenowe, ale z użyciem owocu, żeby nie były suche. Wypieki bezglutenowe lepiej jeść póki są świeże, bo wtedy mają najlepszy smak i konsystencję. Im starsze tym gorsze. Widziałam dużo przepisów z użyciem jabłka, ale w związku z kolejnym uczuleniem, zastąpiłam je gruszką.

Gruszkowe muffiny

Składniki:

2 gruszki (lub jabłka)

300 g mąki 

u nas: 

150 g mąki gryczanej

50 g mąki ryżowej

50 g mąki ziemniaczanej

50 g mąki owsianej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego

150 g cukru trzcinowego

2 jajka

100 g oleju kokosowego (rozpuścić)

125 ml mleka migdałowego

1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

Mąki, sodę, proszek i cukier wymieszać. W osobnej misce rozbełtać jaja z mlekiem i olejem. Gruszki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z łyżeczką cynamonu. Wymieszać mąki z masą jajeczną i gruszką, tylko do połączenia składników. Przełożyć do foremek.

Piec 25 minut w 180 °C.

IMG_6174-crop

IMG_6178

Pierwotny przepis pochodzi ze strony: Kwestia Smaku.

Chcesz być z nami na bieżąco? Polub nas na facebooku tu i na instagramie tu.

Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on Facebook6Share on Google+0

Zostaw Komentarz