Jaglana szarlotka

Jaglana szarlotka

wpis w: Food&Drink, Life | 0

Szarlotki nikomu przedstawiać nie trzeba. Myślę, że można śmiało stwierdzić, że większość ludzi za nią przepada. Ja jabłka jadam dość rzadko, ale szarlotki nie odmawiam. Zwłaszcza na ciepło….z lodami…Mniami. W tej wersji jest dużo zdrowsza, bezglutenowa, wegetariańska i smaczna. Więc jeśli można, to czemu nie wybrać tej wersji?

d-39

JAGLANA SZARLOTKA!

Mus jabłkowy:

1,5 kg jabłek

1 łyżeczka cynamonu

0,5 łyżeczki kardamonu

0,5 szklanki suszonej żurawiny (opcjonalnie)

8-10 daktyli

Spód:

1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

1 łyżka sezamu

1/3 szklanki mąki kukurydzianej

1/3 szklanki oleju kokosowego nierafinowanego lub innego roślinnego

1/3 szklanki mleka roślinnego lub wody

Na wierzch:

0,5 szklanki orzechów włoskich

0,5 szklanki płatków migdałowych

Wykonanie: Jabłka obieramy za skóry, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Smażymy na patelni  z cynamonem i kardamonem, na koniec dodając namoczne daktyle. Odstawiamy do ostygnięcia.

Ugotowaną (najlepiej ciepłą) kaszę mieszamy z mąką kukurydzianą, dodajemy łyżkę sezamu, mleko roślinne oraz olej. Wyrabiamy ciasto i wykłądamy nim wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Zapiekamy 10 min w piekarniku rozgrzanym do 180 °C. Po wyciągnięciu nakładamy mus jabłkowy i posypujemy płatkami migdałów i posiekanymi orzechami włoskimi. Przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy 35 min, po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 5 minut.

d-33

d-38d-32

Przepis pochodzi z polecanej przeze mnie w tym poście ksiązaki Marka Zaremby „Jaglany Detos”.

Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on Facebook8Share on Google+0

Zostaw Komentarz