Sytuacja zmusiła nas do tego, że na razie wszelkie wypieki i słodkości dla Adeli w większości będą musiały być przygotowywane w domu. Na pierwszy rzut poszły te oto muffinki i chyba można powiedzieć, że są całkiem smaczne, bo bardzo szybko znikały…..
Muffiny orkiszowe z płatkami owsianymi
Składniki suche:
250 g mąki orkiszowej
85 g płatków owsianych
2 łyżeczki sody oczyszczonej*
5-6 łyżek cukru trzcinowego**
cukier waniliowy
0,5 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
Składniki mokre:
200 ml mleka owsianego***
75 ml oleju
2 jajka
kilka kropel soku z cytryny
Łączymy składniki suche, osobno łączymy mokre, a następnie wszystko razem mieszamy. Przekładamy do foremek na muffiny i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Z przepisu wychodzi dokładnie 12 dorodnych muffinek.
*można użyć proszku do pieczenia, jednak nawet w nim jest mąka pszenna, więc użyłam sody. Jednak używając sody trzeba zapewnić odczyn kwaśny, stąd kilka kropel soku z cytryny. Używając proszku do pieczenia, można pominąć.
**cukier trzcinowy można zastąpić oczywiście zwykłym cukrem, miodem, ksylitolem, stewią, syropem klonowym lub czymkolwiek innym, co stosujecie w swojej kuchni.
***mleko owsiane w wersji bezmlecznej, dla tych co mogą jak najbardziej może być mleko krowie.
Jedna odpowiedz
Flowingg
Zdrowa kuchnia Pati jak najbardziej ! Wpadam niedługo na takie muffinki !