Muffiny orkiszowe z płatkami owsianymi

Muffiny orkiszowe z płatkami owsianymi

wpis w: Food&Drink | 1

Sytuacja zmusiła nas do tego, że na razie wszelkie wypieki i słodkości dla Adeli w większości będą musiały być przygotowywane w domu. Na pierwszy rzut poszły te oto muffinki i chyba można powiedzieć, że są całkiem smaczne, bo bardzo szybko znikały…..

Muffiny orkiszowe z płatkami owsianymi

Składniki suche:

250 g mąki orkiszowej

85 g płatków owsianych

2 łyżeczki sody oczyszczonej*

5-6 łyżek cukru trzcinowego**

cukier waniliowy

0,5 łyżeczki cynamonu

szczypta soli

Składniki mokre:

200 ml mleka owsianego***

75 ml oleju

2 jajka

kilka kropel soku z cytryny

Łączymy składniki suche, osobno łączymy mokre, a następnie wszystko razem mieszamy. Przekładamy do foremek na muffiny i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Z przepisu wychodzi dokładnie 12 dorodnych muffinek.IMG_7440

IMG_7444

IMG_7453

IMG_7454

*można użyć proszku do pieczenia, jednak nawet w nim jest mąka pszenna, więc użyłam sody. Jednak używając sody trzeba zapewnić odczyn kwaśny, stąd kilka kropel soku z cytryny. Używając proszku do pieczenia, można pominąć.

**cukier trzcinowy można zastąpić oczywiście zwykłym cukrem, miodem, ksylitolem, stewią, syropem klonowym lub czymkolwiek innym, co stosujecie w swojej kuchni.

***mleko owsiane w wersji bezmlecznej, dla tych co mogą jak najbardziej może być mleko krowie.

Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on Facebook24Share on Google+0

Jedna odpowiedz

  1. Zdrowa kuchnia Pati jak najbardziej ! Wpadam niedługo na takie muffinki !

Zostaw Komentarz