Pancakes orkiszowe

Pancakes orkiszowe

wpis w: Food&Drink | 0

W niedziele mamy trochę więcej czasu na przygotowanie śniadania, nikt się nigdzie nie śpieszy, więc możemy wtedy przygotować np. te przepyszne placuszki. Moje dzieciaki wsuwają je bez mrugnięcia okiem;)

Pancakes orkiszowe

Składniki:

2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej

2 jajka

3/4 szklanki mleka (u nas owsianego)

3/4 szklanki wody gazowanej

1/4 szklanki oleju

1/3 szklanki cukru pudru*

3 łyżeczki sody

kilka kropli soku z cytryny

szczypta soli

Wykonanie:

Wszystko razem miksujemy. Przygotowane ciasto odstawiamy na ok. 10 minut. Placki smażymy na suchej teflonowej patelni. Obracamy natychmiast kiedy powierzchnia placka pokryje się bąbelkami, inaczej się przypalą. Smażą się szybciutko. Dlatego trzeba być czujnym. Serwujemy same, posypane cukrem pudrem, polane syropem klonowym, z dżemem. U nas z syropem klonowym w wersji dla mamy i na sucho w wersji dla dzieci.

IMG_7563

IMG_7574

IMG_7579

IMG_7582

*jeśli zamierzamy placuszki polać syropem klonowym, czy innym bardzo słodkim smarowidłem, można w ogóle pominąć cukier w przepisie. Jednak do jedzenia na sucho warto dodać troszkę czegoś dla osłody.

Życzymy smacznego!

Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0

Zostaw Komentarz