Pesto pietruszkowo-nerkowcowe w odchudzonej wersji. Wegańskie

Pesto pietruszkowo-nerkowcowe w odchudzonej wersji. Wegańskie

wpis w: Food&Drink, Life | 0

Może zacznę od magii pietruszki. Ja lubię każdą zieleninę i używam jej dość sporo, ale natkę pietruszki to wręcz ubóstwiam.

Pewnie ma na to w dużej mierze wpływ fakt, że wiem, jakie właściwości zdrowotne posiada. Przede wszystkim zawiera duuuużo witaminy C, więcej nawet niż cytrusy. Zawiera też wiele innych cennych witamin(witamina A, kwas foliowy) i minerałów(magnez, potas,wapń i żelazo). No właśnie- żelazo. Ostatnio szczególnie dla mnie ważne. Dzięki jego obecności, spożywanie pietruszki pomaga w walce z anemią. Prócz tego natka pietruszki pomaga zwalczać infekcje, wspomaga pracę układu odpornościowego, polecana jest przy bolesnych miesiączkach, a także działa moczopędnie, wspomagając usuwanie nadmiaru wody z organizmu.

Czasami mam ochotę na szybki, nie wymagający wysiłku ani inwencji obiad. Bez godzin spędzonych kuchni, ale wciąż smaczny.

Przygotowanie pesto zajmuje kilka chwil, a do niego wystarczy tak naprawdę tylko ugotować makaron. I już. Gotowe danie.

Pesto pietrszkowo-nerkowcowe

Składniki:

duży pęczek natki pietruszki

pół szklanki orzechów nerkowca (można zastąpić migdałami, orzechami włoskimi lub słonecznikiem)

2 ząbki czosnku

5 łyżek wody

2 łyżki soku z cytryny

łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie)

pół łyżeczki soli

szczypta pieprzu

Wykonanie:

Nerkowce prażymy chwilę na suchej patelni. Przekładamy do blendera, dodajemy natkę pietruszki, czosnek, sok z cytryny, płatki drożdżowe i wodę. Blendujemy.

Można oczywiście zamiast wody użyć oliwy z oliwek, wtedy będzie bardziej tradycyjnie, ale napewno też bardziej kalorycznie.

Płatki drożdżowe można pominąć, jeśli ktoś nie posiada, ale zastępują one w przepisie parmezan, nadając pesto delikatnie serowego posmaku.

Tak przygotowane pesto podajemy bezpośrednio po przygotowaniu, najlepiej z makaronem lub ryżem. Ja zawsze makaron z pesto podaję z dodatkiem suszonych pomidorów, bo mam na ich punkcie fioła,a poza tym twierdzę, że idealnie do tego prostego dania pasują.

Smacznego!

Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on Facebook11Share on Google+0

Zostaw Komentarz