Pierniczki

Pierniczki

wpis w: Food&Drink | 0

Pierwsze pierniczki upieczone i udekorowane. Najgorzej było wybrać przepis, bo tyle wszędzie wszystkiego. Zaufałam, jak zwykle moim wypiekom. Jako, że robiłam je po raz pierwszy, a jakąś piernikową gwiazdą nie jestem, zrobiłam wszystko zgodnie z instrukcją, co zdarza mi się bardzo rzadko, jeśli w ogóle kiedykolwiek mi się zdarzyło…

Pierniczki

Składniki:

300 g mąki pszennej

100 g mąki żytniej pełnoziarnistej

2 duże jajka

130 g cukru pudru

100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego

100 g miodu, ja użyłam wielokwiatowego

1 łyżka przyprawy do piernika

1 łyżka kakao

1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszać mikserem. Ciasto jest dość rzadkie i takie ma być. Podsypujemy dopiero mąką przy wałkowaniu. Rozwałkowujemy dość grubo, na ok. 4 mm. Pieczemy 7-8 minut (w zależności od rozmiaru i grubości pierniczka) w temperaturze 180 ºC. Jeśli chcemy uzyskać pierniczki do powieszenia robimy w wybranym miejscu dziurkę rurką do napojów. Proponuję od razu po upieczeniu jeszcze raz przebić rurką dziurkę, póki jeszcze są dość miękkie. Upieczone pierniczki studzimy na kratce.Po wystygnięciu dekorujemy.

img_4951 img_4958 img_4974 img_4981

Smacznego i udanej zabawy, bo pieczenie i dekoracja pierników to sama radocha;)

Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on Facebook19Share on Google+0

Zostaw Komentarz