Piernikowe muffiny

Piernikowe muffiny

wpis w: Food&Drink | 2

Uwielbiam korzenne smaki i aromaty. Nie tylko ja, bo i reszta domowników za nimi przepada. Teraz w całym domu się unosi i przynamniej zapach przywodzi na myśl białe święta. 

Razem z Adelką zrobiłyśmy muffiny, które całkiem przypominają słodkie pierniki. Ale są już gotowe do spożycia tuż po upieczeniu. Miękkie i wilgotne. Przepis podpatrzyłam na moje wypieki i po swojemu zmodyfikowałam.

Piernikowe muffiny:

Składniki suche:

250 g mąki*

80 g brązowego cukru

2 łyżeczki przyprawy do piernika

1 łyżeczka proszku do pieczenia

0,5 łyżeczki sody

0,5 łyżeczki cynamonu

0,25 łyżeczki mielonego imbiru

Składniki mokre:

150 ml soku pomarańczowego

1 jajko

6 łyżek oleju

5 łyżek miodu

0,25 łyżeczki octu balsamicznego (opcjonalnie)

Wykonanie:

Łączymy suche z suchymi, mokre z mokrymi. Mieszamy razem do połączenia składników. Przekładamy do formy wyłożonej papilotkami.

Pieczemy 25 min w 180°C.

IMG_0294

IMG_0308

IMG_0312  *Użyłam 100 g mąki ryżowej, 50 g skrobi ziemniaczanej, 50 g skrobi kukurydzianej i 50 g mąki żytniej pełnoziarnistej.

Smacznego!

Chcecie być ze mną na bieżąco? Plub funpage tu i instagram o tu.

Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on Facebook37Share on Google+0

2 Odpowiedzi

  1. u Was już całkiem świątecznie. Przyjedźcie do nas zrobić taki nastrój:))) szkoda że ja nie mam takiej małej pomocniczki

    • Właśnie wcale nie, tylko lampki. Jutro chyba kupimy choinke…. A Ty niedługo bedziesz miała małego pomocnika;) Antek z pewnościa bedzie małym kucharzykiem:P

Zostaw Komentarz