Proste i szybkie wegańskie, bezglutenowe muffinki

Proste i szybkie wegańskie, bezglutenowe muffinki

wpis w: Food&Drink | 2

Ostatnio dodałam przepis na babeczki na aquafabie, które są całkiem spoko, ale nie zawsze mam pod ręką wodę z ciecierzycy. Dlatego dzielę się przepisem na muffinki bardzo proste w przygotowaniu i nie wymagające szczególnych składników.

Są bez mąki pszennej, bez mleka i bez jaj, a mimo to Mikołaj wcina je jak szalony, najlepiej jak są jeszcze ciepłe. Adela też uwielbia, ale ona nie ma wyboru. Mikołaj woli je niż jakiekolwiek inne.

Muffinki bezglutenowe i bezjajeczne z nutą korzenną

Składniki:

1 szklanka mleka roślinnego

2 łyżki octu balsamicznego

1/3 szklanki cukru/ksylitolu/syropu z agawy

1/3 szklanki oleju

1 szklanka mąki gryczanej*

1 łyżka mąki ziemniaczanej lub z tapioki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

pół łyżeczki sody

pół łyżeczki soli

1 łyżka kakao

pół łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka przyprawy do piernika (opcjonalnie)

Wykonanie:

Do mleka dodajemy ocet balsamiczny i mieszamy. Odstawiamy na chwilkę. Przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia i sodą i dodajemy do mleka. Mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki. Miksujemy. Przekładamy do silikonowych foremek. Koniecznie do silikonowych, bo z papierowych nie da się ich wyciągnąć, a z silikonowych same wyskakują. Pieczemy 20 minut w 180°C.

*można zastąpić uniwersalnym miksem bezglutenowym lub inną bezglutenową mąką

Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on Facebook6Share on Google+0

2 Odpowiedzi

  1. Wyglądają pysznie! Dlaczego znalazłam ten wpis dopiero o tej godzinie, gdy już pół szarlotki upieczonej 2 godziny temu zniknęło… Za tydzień na 100% serwuję rodzince muffinki wg Twojego przepisu 🙂

  2. to coś w sam raz dla mnie. Wypróbuję na bank.

Zostaw Komentarz