Pulpeciki drobiowe dla dzieci i dorosłych

Pulpeciki drobiowe dla dzieci i dorosłych

wpis w: Food&Drink, Mom&Baby | 2

Od jakiegoś czasu najczęściej przewijającym się u nas daniem obiadowym są pulpety. Po prostu nam smakują, a dla dzieci są łatwe do pogryzienia i pożywne. Przy ich przygotowaniu nie używam żadnego pieczywa, zastępuję je łyżką lub dwiema dozwolonej dla nas mąki. Ich przygotowanie zajmuje mi dosłownie 5 minut, kolejne 20 minut się parują, I gotowe. Do gotowania możemy dorzucić kilka warzywek i mamy gotowe danie. Można je podać z ziemniakami, makaronem czy kaszą. Czasem dorabiam do nich sos pomidorowy, ale często gdy zależy mi na bardzo szybkim obiedzie pomijam nawet to. Moje upodobania kulinarne znacznie się zmieniły na przełomie kilku ostatnich lat. Teraz im prościej, tym lepiej.

PULPECIKI DROBIOWE

Składniki:

500 g mielonego mięsa z kurczaka lub indyka

1 ząbek czosnku

kilka gałązek koperku lub pietruszki

1 jajko

pół łyżeczki soli himalajskiej lub ziołowej

szczypta pieprzu

łyżka domowej vegety

2 łyżki mąki np. orkiszowej, jaglanej lub gryczanej

pół szklanki wody

Wykonanie:

Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa. Następnie dodajemy posiekane zioła, jajko, sól, pieprz, domową vegetę, mąkę i wodę. Wyrabiamy. Ja od jakiegoś czasu do robienia pulpetów i mielonych zawsze używam malaksera lub  thermomixa. Po prostu nie umiem inaczej ich tak dobrze wyrobić, a w tym wg mnie tkwi sekret pysznych mięsnych kulek. Masa na takie pulpety nie powinna być zbyt zbita, wręcz im rzadsza tym lepsza. Dodaj więc tyle mąki żeby być w stanie ulepić pulpety i ani grama więcej. Sekretem lepienia kulek z rzadkiej masy jest zmoczenie rąk wodą lub lekkie natłuszczenie ich olejem. Pulpetów w niczym nie obtaczamy, tylko kładziemy bezpośrednio w naczyniu, w którym będą parowane. Można je również ugotować, ale również trzeba wrzucać je do wody bezpośrednio po uformowaniu.

Do masy mięsnej można dodać różne dodatki. Marchewkę albo np, kaszę jaglaną. Jest to świetny sposób na przemycenie składników odżywczych zawartych w danym produkcie, który może akurat komuś nie smakuje w oryginalnej postaci. Kasza jaglana nie jest w ogóle wyczuwana a wartość odżywcza rośnie.

Gotujemy na parze 20 minut.

IMG_1555

IMG_1560

IMG_5704

IMG_5707

IMG_5715

Smacznego

Chcesz być z nami na bieżąco? Polub nas na facebooku tu i na instagramie tu.

Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on Facebook4Share on Google+0

2 Odpowiedzi

  1. Jakoś tak nigdy nie pomyślałam, żeby do pulpetów dodać np. Kaszę jaglaną. Dobry pomysł. Nooo i moja ulubiona cukinia.

  2. Też o tym nie pomyślałem, a teraz wydaje mi się to wręcz oczywiste 😉 Muszę spróbować!

Zostaw Komentarz