SUPERFOODS – produkty, które warto wprowadzić do swojej diety

SUPERFOODS – produkty, które warto wprowadzić do swojej diety

wpis w: Beauty, Food&Drink | 3

Ostatnio coraz cześciej słyszy się o tzw. Superżywności. Co to takiego? Superżywność (Superfoods) są to produkty o bardzo wysokiej wartości odżywczej. Superfoods to żywność naturalna, nieprzetworzona, o wysokiej jakości.

Superfoods są źródłem witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych, dzięki którym systemy: krwionośny, nerwowy, pokarmowy i odpornościowy – pracują wydajniej, czyli skuteczniej chronią przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych, a zawarte w nich przeciwutleniacze hamują rozwój komórek nowotworowych.

Lista super żywności jest dość długa. Ja przygotowałam kilka przykładów superproduktów, o których ostatnio jest naprawdę głośno.

 

Goji berries

 

Jagody Goji W sezonie lepiej sięgać po rodzime jagody (borówki i aronię), ale w zimie te suszone owoce są świetnym źródłem witaminy C. Prócz tego zawierają pełen zestaw białek, także witaminy z grupy A i E, 18 aminokwasów oraz 21 pierwiastków śladowych.

Olej kokosowy zimnotłoczony jest bogaty w kwas laurynowy, który naturalnie występuje tylko w kokosie oraz mleku matki. Wykazuje silne właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe oraz przeciwgrzybiczne. Odpowiedni dla wegan, uczulonych na nabiał i gluten. Hipoalergiczny. Można go stosować zarówno w kuchni jak i do celów kosmetycznych.

Chia Nasiona szałwii hiszpańskiej zawierają więcej kwasów omega-3 niż łosoś atlantycki. Są bogate w wapń i żelazo. Ponadto odznaczają się wysoką zwartością pełnowartościowego białka, antyoksydantów, zapobiegających powstawaniu nowotworów, potasu,obniżającego ciśnienie krwi, błonnika,regulującego trawienie a także  magnezu,fosforu i wielu innych dobroczynnych substancji. Przepis z użyciem nasion chia znajdziecie tu

Quinoa Przypominająca kaszę roślina z Boliwii. Jest najbogatszym źródłem białka wśród popularnych roślin zbożowych. Jego jakość jest porównywalna do kazeiny – białka mleka krowiego. Nie zawiera glutenu.

Spirulina Alga morska bogata w enzymy, bioflawonoidy, kwas foliowy, nienasycone kwasy tłuszczowe. Spirulinę można spożywać w formie żywej, sproszkowanej i w formie tabletek.

Jarmuż to warzywo, którego wartości odżywcze i właściwości zdrowotne były doceniane już w starożytności. Źródło białka, błonnika, witamin – przede wszystkim C i K, a także soli mineralnych – zwłaszcza wapnia i potasu, oraz sulforafanu – silnego przeciwutleniacza.

Czystek dzięki zawartości polifenoli – silnych antyoksydantów,ma dobroczynny wpływ na zdrowie. Więcej na temat herbaty z czystka można przeczytać tu

Młody Jęczmień Zawiera 11 razy więcej wapnia niż krowie mleko, 7 razy więcej witaminy C niż sok pomarańczowy, 5 razy więcej żelaza niż szpinak, a także spore ilości błonnika i witamin z grupy B.

7543200_orig

Źródło

Warto wprowadzić kilka tych wartościowych produktów do swojej codziennej diety, zamiast łykać suplementy. Należy pamiętać, że podstawą zdrowego stylu życia jest zbilansowana dieta, która gwarantuje dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości składników odżywczych, niezbędnych do zaspokojenia potrzeb żywieniowych. Aby codziennie dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych mu składników odżywczych, trzeba dbać o urozmaicenie posiłków.
Komponując codzienny jadłospis, najlepiej kierować się Piramidą Zdrowego Żywienia pamiętając, że należy spożywać 5 posiłków dziennie w regularnych odstępach czasu (co 3-4 godziny).
piramida-zdrowego-zywienia

Źródło

Chcesz być z nami na bieżąco? Polub nas na facebooku tu i na instagramie tu.

Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on Facebook25Share on Google+0

3 Odpowiedzi

  1. Z wymienionych przez Ciebie produktów jadłam jarmuż i wykorzystywałam kilkukrotnie olej kokosowy ( nie tylko w kuchni). Najbardziej zaskoczona jestem młodym jęczmieniem. Nie wiedziałam ma ma tyle wapnia. Koniecznie musimy wprowadzić go do naszej diety. Niestety Superfoods ma jedną olbrzymią wadę, jest super Superexpensive:D

  2. Superexpensive może jest ale czego się nie robi dla zdrowia 😀 co nie ? Ja dodałabym jeszcze chlorelle, stosuje ją od kilku tygodni i powiem że czuje się fanatycznie. Wpływa na wiele rzeczy, w moim przypadku pomaga z nadciśnieniem, organizm jest mniej przemęczony i oczyszczony. W dodatku zauważyłam że nieco schudłam, same plusy 🙂 Polecam gorąco

  3. Słyszałam, że to świetna sprawa. Ale muszę przyznać, że kucharka ze mnie marna. I tak ostatnio jestem z siebie bardzo dumna bo w ciąży odżywiam się wyjątkowo zdrowo! Zastanawiam się czy na drugą połowę ciąży nie zainwestować w katering pudełkowy. Zastanawiam se czy nie skorzystać z pozyczki on line i nie wykupić trzy miesięcznego karnetu!

Zostaw Komentarz