Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

wpis w: Food&Drink | 0

Na targu od pomidorów aż się roi. Teraz są zdecydowanie najlepsze i najsłodsze. Po prostu pyszne. Aż żal ich nie jeść. No to jemy. Tym razem w postaci tej oto zupki. Bardzo delikatna w smaku i lekko słodka. Moje dzieci wcinały ze smakiem, ja oczywiście też.

 

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

Składniki:

1,5 kg pomidorów

3 marchewki

Pietruszka

Seler

Kawałek pora

Cebula

Sól, pieprz

Ziele angielskie, liść laurowy

Cukier

Wykonanie:

Pomidory opłukujemy, wkładamy do miski i sparzamy wrzątkiem.

Marchew, pietruszkę, seler, por, liść laurowy i ziele angielskie wkładamy do garnka, zalewamy ok litrem zimnej wody i gotujemy bulion warzywny. Doprawiamy solą. Gotujemy ok. 30-45 minut, do zmięknięcia warzyw.

Cebulę obieramy, siekamy i smażymy na maśle. Dodajemy obrane uprzednio pomidory i chwile dusimy. Na tym etapie można przetrzeć pomidory przez sito a następnie dodać do zupy. Jak komuś pestki od pomidorów nie przeszkadzają można dodać do zupy całość.

Doprawić ewentualnie solą, cukrem i pieprzem.

Można podawać z ugotowanym ryżem lub makaronem, z koperkiem, natką, lub tak jak u nas z bazylią.

IMG_5214

IMG_5204

IMG_5195

IMG_5247

IMG_5258

Smacznego!

Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on Facebook10Share on Google+0

Zostaw Komentarz